Jedi-isme

Australische atheïsten willen van Jedi-geloof af

GETTY IMAGES/AFP

Vul niet langer voor de grap in dat je in de Jedi-religie gelooft. Dat is een oproep die een groep atheïsten doet aan Australiërs die volgende week de vijfjaarlijkse volkstelling in gaan vullen. Steeds meer mensen vullen in het vakje geloof namelijk het Jediïsme in. De ‘religie’, gebaseerd op Star Wars, zou bij de nieuwe enquête best weleens een boost kunnen krijgen nadat vorig jaar een nieuw deel van de filmserie uitkwam. “Het begon in 2001 als grap, maar het bleek enorm populair”, legt onze correspondent Robert Portier uit. Meer dan 70.000 Australiërs gaven toen aan te geloven in The Force. Zij deden dat als reactie op de vraag welke religie je aanhangt. “De groep vond het niet relevant om dat te vragen en dus vulden ze dit in, als grap.” Maar daar is de Atheist Foundation of Australia niet zo blij mee. Zij proberen nu te voorkomen dat dit jaar weer tienduizenden mensen Jedi invullen. Daardoor lijkt het alsof Australië heel religieus is, terwijl de Jedi-stemmers eigenlijk niet gelovig zijn, zeggen zij. “Als je niet wilt dat oude religieuze mannen in jurken je vertegenwoordigen, moet je je niet aanmerken als Jedi”, zegt de actiegroep.

Afbeelding weergeven op Twitter

Zoveel mensen vulden in 2011 in volkstellingen in Jedi te zijn:

  • Australie: 65.000
  • Canada: 9.000
  • Tsjechië: 15.070
  • Engeland en Wales: 176.632

Maar de mensen die het invullen, zijn geen atheïsten, zegt Peter Thunderbolt, ook wel Jedi Master Roar. “Ik geloof dat de meeste mensen die het invullen het serieus bedoelen. Na drie volkstellingen zijn er nog steeds meer dan 60.000 mensen die zeggen dat ze Jedi zijn. Ik kan me niet voorstellen dat zij er nog een grap van maken lang nadat de grap is geëindigd.” Maar maakt het wat uit, behalve de statistieken? De volkstelling is best belangrijk in Australië, zegt Robert. “Op basis daarvan worden bijvoorbeeld subsidies verstrekt. Als dus het boeddhisme toeneemt, terwijl er minder katholieken komen, kan besloten worden minder subsidie te geven aan katholieke scholen.” Daarom probeert Thunderbolt zijn religie ook officieel erkend te krijgen. Jedi valt in de statistieken nog altijd onder de categorie ‘overig’ en heeft geen eigen optie in de volkstelling. “De wet in Australië maakt het op dit moment onmogelijk een nieuwe religie te creëren, maar we doen er alles aan om het toch voor elkaar te krijgen. Bovendien denk ik dat zeker 70.000 mensen opnieuw Jedi zullen invullen.”

Een grap maken van Jedi is volgens Thunderbolt dan ook een enorme belediging. “Waarom zou mijn religie niet net zo serieus kunnen worden genomen als een toverende timmerman uit Nazareth?”